Bacterial biotechnology
(BIOBACT)

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The research in bacterial biotechnology contributes, by the use of functional genomics and biotechnological processes, to generate quality knowledge useful for the identification and the development of bacterial strains, enzymes, and metabolites to improve the food elaboration processes or the microbial functionality in hosting organisms.

Research Lines

Skills

Patents

  • Procedimiento bi-enzimático de síntesis eficiente de oligosacáridos fructosilados derivados de lactosacarosa, productos obtenidos y su uso en la mejora de la salud gastrointestinal.
  • Autor(es): Francisco Javier Moreno, Marina Diez, Miguel Herrero, Nieves Corzo, Rosario Muñoz, Blanca de las Rivas y María Luisa Jimeno.
  • Fecha: 2014
  • Número: P201430784
  • Licenciada: No
  • Oligosaccharides derived from rare sugars with low caloric power and prebiotic properties.
  • Autor(es): Hernández O, Garcia E, de las Rivas B, Muñoz R, Muñoz AM, Calvete I, Sabater C, Ruiz L, Margolles A, Mancheño JM, Moreno FJ.
  • Fecha: 2022
  • Número: EP22383017
  • Degradación biológica de ocratoxina A en ocratoxina alfa.
  • Autor(es): Rosario Muñoz Moreno, Blanca de las Rivas González del Rey, Héctor Rodríguez López, Inés Reverón Poján, Emilia García-Moruno, Francesca Doria y Antonella Costantini.
  • Fecha: 2010
  • Número: PCT/WO2012/025657A1
  • Licenciada: No
  • Uso de bacterias lácticas para conservar los flavanoles de un producto alimenticio y prevenir el pardeamiento del vino.
  • Autor(es): Félix López de Felipe Toledano, Rosario Muñoz Moreno y José Antonio Curiel Gámiz.
  • Fecha: 2010
  • Número: PCT/WO201151494A1
  • Licenciada: No

Publications

  • Muñoz, R., de las Rivas, B., Rodríguez, H., Esteban-Torres, M., Reverón, I., Santamaría, L., Landete, J. M., Plaza-Vinuesa, L., Sánchez-Arroyo, A., Jiménez, N., Curiel, J. A. “Food phenolics and Lactiplantibacillus plantarum” Int. J. Food Microbiol. (2024) 412:110555
  • Sánchez-Arroyo, A., Plaza-Vinuesa, L., Abeijón-Mukdsi, M. C., de las Rivas, B., Mancheño, J. M., Muñoz, R. “A new and promiscuous α/β hydrolase from Acinetobacter tandoii DSM 14970T inactivates the mycotoxin ochratoxin A” Applied Microbiology and Biotechnology (2024) 108:230
  • Sánchez-Arroyo, A., Plaza-Vinuesa, L., de las Rivas, B., Mancheño, J. M., Muñoz, R. “Structural and functional analysis of the key enzyme responsible for the degradation of ochratoxin A in the Alcaligenes genus” Int. J. Biol. Macromol. (2024)) 267:131342
  • Herraíz, T., Sánchez-Arroyo, A., de las Rivas, B., Muñoz, R. “Lactobacillus species do not produce 1-acetyl-β-carboline” Nature Communications (2024) 15:6442
  • Sánchez-Arroyo, A., Plaza-Vinuesa, L., de las Rivas, B., Mancheño, J. M., Muñoz, R. “Aspergillus niger ochratoxinase is a highly specific, metal-dependent amidohydrolase suitable for OTA biodetoxification in food and feed” J. Agric. Food Chem. (2024) 72, 18658-18669
  • Sánchez-Arroyo, A., Plaza-Vinuesa, L., de las Rivas, B., Mancheño, J. M., Muñoz, R. “Brevibacterium enzymes as biological tools for ochratoxin A detoxification in dairy foods” Int. J. Food. Microbiol. (2025) 428:110980