Innovative Processes and Food Quality

(INNOTECHFOOD)

Home » Research Teams » Innovative Processes and Food Quality (INNOTECHFOOD)

The group’s main line of research focuses on the application of innovative technologies to improve different technological processes in food.

Objetives

The general objective of the group is to achieve more efficient and sustainable technological processes that allow us to obtain safe foods, with a long shelf-life and high organoleptic and nutritional quality. To do so, the group proposes the following specific objectives:

  • Identificar procesos en la industria alimentaria susceptibles de ser mejorados con el empleo de nuevas tecnologías.
  • Estudiar los efectos de nuevas tecnologías en el procesado y la calidad de alimentos.
  • Construir y resolver modelos matemáticos descriptivos de procesos en tecnología de alimentos.
  • Optimizar parámetros de procesos para lograr que éstos sean más eficientes.

Some examples of the technologies investigated:

  • Procesado de alimentos a alta presión.
  • Almacenamiento hiperbárico de alimentos.
  • Congelación y descongelación con altas presiones.
  • Congelación con campos electromagnéticos.

Patents

  • Método de crioconcentración de líquidos.
  • Autor(es): Laura Otero García, Pedro D. Sanz Martínez y Bérengère Guignon.
  • Fecha: 2009
  • Número: 200930167
  • Licenciada: No.
  • Dispositivo no invasivo para determinar la temperatura y el contenido en hielo de un alimento congelado.
  • Autor(es): Cristina Aparicio Peña, Antonio D. Molina-García, Laura Otero García, Bérengère Guignon y Pedro D. Sanz Martínez.
  • Fecha: 2007
  • Número: 200700204
  • Licenciada: No.
  • Procedimiento para la protección y estabilización del color de carnes y productos elaborados de carne, frescos, marinados o parcialmente deshidratados, tratados por alta presión.
  • Autor(es): Jacint Arnau Arboix, Pere Gou Boto, Josep María Monfort Bolívar, Pedro D. Sanz Martínez, Antonio D. Molina-García, Laura Otero García, Pedro Pablo Fernández Andrés, Buenaventura Guamis Gómez, Xavier Espuña Soler y Narcís Grebol Massot.
  • Fecha: 2006
  • Número: 200600735
  • Licenciada: Si.
Logotipo innotechfood -
Grupo Investigación INNOTECHFOOD

INNOTECHFOOD Leader:

Scientific Personnel:

Contact:

Publications

  • Guan, A.; Usieto, M.; Otero, L.; Arcos, S.C.; Navas, A.; Sánchez-Alonso, I.; Careche, M. Behavioral and physiological changes of Anisakis simplex complex third stage larvae upon heating. Food Control, 164: 110564 (2024).
  • https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110564
  • Dadashi, S.; Fernández-Martín, F.; Mousavi, M.; Pérez-Mateos, M. Impact of high pressure shift freezing on physicochemical and functional properties of egg edible parts. Journal of Food Engineering, 361, 111753 (2024).
  • https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111753
  • Otero, L.; Rodríguez, A. C.; Morales, I.; Costo, R.; de la Presa, P., Sanz, P. D. Effect of oscillating magnetic fields on freezing of a colloidal dispersion of superparamagnetic nanoparticles. Journal of Food Engineering, 347, 111440 (2023).
  • https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111440
  • Guan, A.; Usieto, M.; Sánchez-Alonso, I.; Arcos, S. C.; Careche, M.; Otero, L. Modeling survival curves of Anisakis L3 after isothermal heat treatments at lethal temperatures.  Food Control, 154, 109975 (2023).
  • https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109975
  • Otero, L.; Pozo, A. Effects of the application of static magnetic fields during potato freezing. Journal of Food Engineering, 316, 110838 (2022).
  • https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110838
  • Otero, L.; Pérez-Mateos, M. Hyperbaric storage of Atlantic razor clams: Effect of the storage conditions. Food and Bioprocess Technology, 14:530-541 (2021).
  • https://doi.org/10.1007/s11947-021-02596-0